Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nader onderzoek nodig naar overname A.J. van Dam door Van Drie (concentratiebesluit)

Van Drie Holding B.V., mag A.J. van Dam Beheer B.V., nog niet overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 26 maart 2021 besloten. De overname heeft mogelijk een negatieve invloed op de concurrentie.

Waar houden de bedrijven zich mee bezig?

  • Van Drie Holding B.V. is actief in verschillende stadia van de productieketen voor kalfsvlees, inclusief (in zeer beperkte mate) jong rundvlees, waaronder de productie van weipoeder, weivetconcentraat, magere melkpoeder, kalvermelk, de inkoop van nuchtere en vette kalveren, de kalverhouderij, de slacht en de daaropvolgende verkoop van kalfsvlees en rundvlees;
  • A. J. Van Dam Beheer B.V. houdt zich bezig met het verhandelen van nuchtere kalveren, het mesten van kalveren en de verkoop van slacht-klare vette kalveren.

Wanneer mag de fusie niet doorgaan?

Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.

Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de fusie of overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.

Vergunning aanvragen

Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de overname wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen.

Soms heeft de ACM meer informatie nodig. We vragen die informatie dan op bij de bedrijven die een overname hebben aangemeld. We zetten in dat geval de behandeltermijn stil totdat we die informatie hebben ontvangen.

 

Documenten

Nader onderzoek nodig naar overname A.J. van Dam door Van Drie (concentratiebesluit) (PDF - 537.74 KB)