Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Jumbo mag via haar dochteronderneming Jumbo Supermarkten vier supermarkten van Jan Linders overnemen (concentratiebesluit)

Koninklijke Jumbo Food Groep B.V. (hierna: Jumbo) mag via haar dochteronderneming Jumbo Supermarkten B.V. vier supermarkten van Jan Linders B.V. overnemen. Het betreft de Jan Linders winkels in Beek (Maastrichterlaan), Heerlen (Ganzeweide), Roermond (Kasteel Hornstraat) en Swalmen (Sint Jansplein). Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (hierna: ACM) op 25 september 2023 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

Afgelopen maand hebben Albert Heijn en Jan Linders toezeggingen gedaan aan de ACM over verkoop en exploitatie van vijf supermarkten aan concurrenten. Op basis van haar informele onderzoek zag de ACM mogelijke mededingingsrisico’s in de gebieden rondom de Jan Linders winkels in Beek, Heerlen, Herten, Roggel en Swalmen. In deze vijf gebieden zou er mogelijk als gevolg van de voorgenomen samenwerking tussen Albert Heijn en Jan Linders onvoldoende keuze en dus concurrentie tussen supermarktformules overblijven.

De ACM geeft in dit besluit toestemming dat de Jan Linders winkels in Beek, Heerlen, Roermond en Swalmen overgenomen mogen worden door concurrent Jumbo. De Jan Linders winkel in Roggel is reeds verkocht en zal als Spar-franchise geëxploiteerd worden. Deze overname was niet meldingsplichtig.

Waar houden de bedrijven zich mee bezig?

  • Jumbo is actief in de supermarktsector. Jumbo exploiteert in Nederland circa 700 supermarkten, waaronder eigen winkels en via franchisenemers. Naast de reguliere supermarkten verkoopt Jumbo dagelijkse consumptiegoederen online via Jumbo.com. Ook exploiteert Jumbo op tien locaties een zogenaamde “Jumbo Foodmarkt”.
  • De Jan Linders winkels zijn actief op het gebied van de detailhandel in levensmiddelen. De Jan Linders winkels zijn onderdeel van de formule “Jan Linders” – een regionale supermarktketen die eigen winkels exploiteert (met name in het zuidoosten van Nederland).
 

Documenten

Besluit melding Jumbo (PDF - 96.83 KB)