Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Conceptleidraad ‘Goedwerkende markten voor zorg-ICT’

Update: Op 22 november 2022 publiceerde de ACM de definitieve Leidraad Goedwerkende markten voor zorg-ICT. Definitieve Leidraad ‘Goedwerkende markten voor zorg-ICT’

De leidraad Goedwerkende markten voor zorg-ICT verduidelijkt en concretiseert de mededingingsregels voor zorg-ICT-markten. In de leidraad staan ook beschrijvingen om welk gedrag het kan gaan. Machtsmisbruik kan bijvoorbeeld bestaan uit het moeilijk maken van het koppelen van systemen van verschillende leveranciers, het opleggen van onredelijke (contract)voorwaarden, of het vragen van niet-transparante of excessieve prijzen. ICT-leveranciers en zorgaanbieders kunnen hun gedrag aan de leidraad toetsen en zo nodig aanpassen.

Zorgaanbieders kunnen volgens de ACM meer tegenwicht bieden aan de sterke positie van ICT-leveranciers. Ze kunnen hun kennis, ervaring en inkooppositie bundelen door betere samenwerking. Afspraken tussen marktpartijen over technische oplossingen, eenheid van taal en standaarden bevorderen de interoperabiliteit van zorg-ICT-systemen en digitale gegevensuitwisseling. De leidraad beschrijft de mogelijkheden voor samenwerking binnen de mededingingsregels.

Betrokkenen kunnen tot en met vrijdag 26 augustus 2022 reageren op deze concept-leidraad. Reacties kunt u sturen naar ictindezorg [at] acm [punt] nl.

 

Documenten

Leidraad: Goedwerkende markten voor zorg-ICT (PDF - 277.3 KB)