Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM start nieuwe onderzoeken in geneesmiddelensector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bij drie bedrijven in de geneesmiddelensector informatie opgevraagd. Dit doet de ACM naar aanleiding van signalen over praktijken die de concurrentie kunnen verstoren. De bedrijven zijn verplicht de informatie aan de ACM te geven. De informatieverzoeken gaan onder andere over geneesmiddelen met zeer hoge prijzen en de voorwaarden waaronder producten en diensten aan zorgaanbieders worden verkocht.

Wat is er aan de hand?

Innovatieve geneesmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van mensenlevens. Geneesmiddelenfabrikanten mogen daar ook aan verdienen. Maar soms vragen fabrikanten zeer hoge prijzen voor een geneesmiddel zonder dat sprake is van hoge ontwikkelkosten en innovaties die in het belang zijn van de patiƫnt. Deze hoge prijzen jagen de maatschappij onnodig op kosten. De ACM is voor een aantal geneesmiddelen een onderzoek gestart of sprake is van excessieve prijzen.
Daarnaast heeft de ACM signalen ontvangen dat zorgaanbieders worden geconfronteerd met onredelijke voorwaarden bij de afname van producten en diensten en bepaalde diensten alleen in een bundel door hen zijn af te nemen. Daardoor zouden zij betalen voor diensten waaraan zij geen behoefte hebben. De ACM vindt redelijke prijzen en voorwaarden belangrijk voor patiƫnten, zorgaanbieders en verzekeraars en daarmee voor het functioneren van de zorg als geheel. Daarom is de ACM kritisch op dit soort gedrag en doet zij onderzoek.

Hoe nu verder?

De ACM gaat de informatie die zij krijgt van de bedrijven beoordelen. Dan blijkt of het nodig is om diepgaand onderzoek in te stellen. Als de ACM vaststelt dat de betrokken bedrijven de Mededingingswet hebben overtreden, kan de ACM een boete of last onder dwangsom opleggen. De praktijk leert dat dit soort onderzoeken tijdrovend zijn.

ACM en geneesmiddelen

De ACM heeft de geneesmiddelensector al enige tijd in het vizier. De geneesmiddelensector speelt een belangrijke rol bij het betaalbaar en bereikbaar houden van kwalitatief hoogwaardige zorg. Daarom vindt de ACM het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze sector goed functioneert en er bijvoorbeeld geen sprake is van misbruik van een economische machtspositie. De afgelopen jaren heeft de ACM in de geneesmiddelensector op verschillende manieren eerlijke concurrentie bevorderd en te hoge prijzen tegengegaan.

Tips en meldingen over te hoge prijzen geneesmiddelen en concurrentievervalsing

Ziekenhuizen, inkoopgroepen en bedrijven of mensen werkzaam in de geneesmiddelensector kunnen tips en meldingen doen bij de ACM over concurrentievervalsing of ongerechtvaardigd hoge prijzen voor geneesmiddelen. Dat kan ook anoniem. Uw tip of melding doorgeven aan de ACM | ACM.nl