Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM onderzoekt inkoopkartel in de agrarische sector

ACM onderzoekt inkoopkartel in de agrarische sector

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij verschillende grote handelaren in de agrarische sector. De ACM vermoedt dat zij verboden afspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die zij aan boeren betalen.

Prijsafspraken benadelen boeren

Afspraken tussen inkopers over de prijs die zij betalen aan producenten zijn niet toegestaan. De ACM vermoedt dat de handelaren de inkoopprijs met elkaar hebben afgestemd. Dit soort gedrag kan leiden tot benadeling van boeren doordat zij een lagere prijs krijgen voor hun producten.

Hoe loopt het onderzoek verder?

De ACM onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat de wet niet overtreden is. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie.

Wat de ACM nog meer doet in de agrarische sector

Naast dit specifieke onderzoek naar verboden prijsafspraken, onderzoekt de ACM meerdere signalen over andere mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de agrarische sector.

Ook doet zij momenteel een studie naar de opbouw van prijzen in de agrarische sector. De weg die ons voedsel aflegt van boer tot bord kent vele schakels. De monitor laat straks voor een aantal producten per schakel zien, welke prijs ondernemingen betaalden voor inkoop van een product en wat hun verkoopprijs is.

Geef een tip of melding over verboden afspraken

Heeft u een signaal dat bedrijven, handelaren of verkopers verboden afspraken maken? Of wilt u weten of bepaald gedrag is toegestaan? Meld het aan de ACM.

Werkt u in deze sector en wilt u anoniem uw tip geven, meld het dan anoniem aan de ACM.