Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: Bergman Clinics mag Mauritskliniek niet overnemen

Bergman Clinics mag Mauritskliniek niet overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na grondig onderzoek besloten. De ACM concludeert dat Bergman Clinics al een zeer sterke positie heeft tegenover de zorgverzekeraars. Die positie zou door deze overname nog sterker worden. Dat kan leiden tot verdere prijsstijgingen.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ”Zelfstandig groeien kan altijd. Maar aan een groeistrategie van ‘kralen rijgen’, waarbij een zeer sterke partij andere kleinere zorgaanbieders overneemt, zit een grens omdat hierdoor prijzen verder kunnen stijgen. Door deze overname te verbieden, dragen we bij aan de maatschappelijke opgave om goede en innovatieve zorg betaalbaar te houden.”

Bergman Clinics en Mauritskliniek zijn zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) die planbare medisch-specialistische zorg leveren. Bergman Clinics biedt vooral oogheelkunde, orthopedie en dermatologie. Bergman Clinics is verreweg de grootste en meest bekende ZBC-keten van Nederland, met meer dan 40 locaties verspreid over het land. Zij is in handen van private equity investeerder Triton en heeft ook vestigingen in Scandinavië en Duitsland. Mauritskliniek heeft vijf locaties in Nederland en biedt vooral dermatologische zorg.

Wat is er aan de hand?

Bergman Clinics is de laatste jaren sterk gegroeid, zowel door zelfstandige groei als door fusies en overnames zoals met NLHealthcare. Bergman Clinics heeft nu een groot landelijk dekkend netwerk aan klinieken. Andere ZBC’s zijn vele malen kleiner, hebben geen landelijke dekking of zijn aanzienlijk minder bekend. Zorgverzekeraars die voor hun verzekerden zorg inkopen, kunnen niet meer om Bergman Clinics heen. Zorgverzekeraars hebben ook zorgen geuit over de overname van Mauritskliniek.

De prijs van de door Bergman Clinics geleverde zorg is de afgelopen jaren sterker gestegen dan die van andere ZBC’s en ziekenhuizen die dezelfde soort zorg bieden. Dat blijkt uit diepgaand onderzoek dat de ACM heeft gedaan naar de prijsontwikkeling van Bergman Clinics na de fusie met NL Healthcare Clinics, drie jaar geleden. Ook dat wijst op een zeer sterke onderhandelingspositie waardoor zorgverzekeraars meer moeten betalen voor de geleverde zorg.

Wat is de conclusie van de ACM?

De ACM concludeert dat Bergman Clinics met deze overname een nog sterkere positie krijgt bij onderhandelingen met zorgverzekeraars. Daardoor is Bergman Clinics in staat hogere prijzen af te dwingen. Als een partij al zo sterk staat in de onderhandelingen, dan is een overname al gauw teveel. Daarom verbiedt de ACM deze fusie.

Partijen kunnen in beroep gaan tegen dit besluit.

ACM, fusies en overnames in de zorg

De ACM levert met de beoordeling van fusies en overnames in de zorg een bijdrage aan de betaalbaarheid, de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg. Het gaat bij de beoordeling om de gevolgen voor patiënten en verzekerden. Wanneer patiënten en zorgverzekeraars na de fusie of overname voldoende andere opties overhouden, draagt dat bij aan lagere prijzen, een hogere kwaliteit en meer innovatie van de zorg.