Ik wil warmte leveren. Wat moet ik doen?
Wilt u stadsverwarming of blokverwarming leveren aan consumenten en kleinzakelijke klanten? Dan moet u het warmtenet bij ons aanmelden. Ook hebt u vaak een vergunning nodig. Dit is niet het geval als u als VvE of verhuurder warmte levert.
Moet ik mijn warmtenet aanmelden?
Levert u warmte of warm water aan consumenten of aan zakelijke klanten met een aansluiting kleiner dan 100 Kw (kleinzakelijke klanten)? En beheert u één of meer warmtenetten? Dan moet u deze bij ons aanmelden, tenzij u een vereniging van eigenaren (VvE) of een verhuurder bent.
Heb ik een vergunning nodig?
Levert u warmte aan consumenten of kleinzakelijke klanten? Vraag dan een vergunning aan als u:
- aan meer dan 10 klanten tegelijkertijd levert, én
- meer dan 10.000 gigajoules per jaar levert
Hebt u geen vergunning nodig? Ook dan moet u zich aan de regels houden.
Bent u een vereniging van eigenaren (VvE), of een verhuurder?
U heeft geen vergunning nodig en u hoeft uw warmtenet niet aan te melden.
Heeft u de levering van warmte ondergebracht in een aparte bv? En is de bv helemaal van u? Dan moet u mogelijk een vergunning aanvragen. Kijk dan voor meer informatie onder het kopje ‘Heb ik een vergunning nodig?’ op deze pagina.
Let op: is het huurrecht van toepassing op uw bedrijf en krijgt u een vergunning? Ook dan blijft het huurrecht uw klanten beschermen.
Welke eisen gelden voor een vergunning?
U moet aantonen dat u als warmteleverancier beschikt over de benodigde organisatorische, financiële en technische kwaliteiten. Daarnaast is het belangrijk dat u controle heeft en uit kunt oefenen over alle primaire processen van de warmtelevering en dat u voldoet aan de wettelijke verplichtingen voor warmteleveranciers:
- Wat mag ik vragen voor het leveren van warmte?
- Hoe meet ik het verbruik van klanten?
- Rechten van klanten bij problemen met het meten
- Wat zet ik in de warmteovereenkomst en op de warmtenota?
- Wat moet ik doen bij een storing?
- Wat mag ik vragen voor een aansluiting of afsluiting?
Geschillencommissie
U moet aangesloten zijn bij een onafhankelijke geschillencommissie. Een geschillencommissie adviseert en bemiddelt. Ook doet een geschillencommissie een (bindende) uitspraak in geschillen tussen een klant en uzelf. U hebt niet te maken met een rechter en de procedure is goedkoper.
U kunt zich aansluiten bij De Geschillencommissie. U kunt ook kiezen voor een andere, onafhankelijke geschillencommissie.