Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ik wil warmte leveren. Wat moet ik doen?

Wilt u stadsverwarming of blokverwarming leveren aan consumenten en kleinzakelijke klanten? Dan moet u het warmtenet bij ons aanmelden. Ook hebt u vaak een vergunning nodig. Dit is niet het geval als u als VvE of verhuurder warmte levert.

Moet ik mijn warmtenet aanmelden?

Levert u warmte of warm water aan consumenten of aan zakelijke klanten met een aansluiting kleiner dan 100 Kw (kleinzakelijke klanten)? En beheert u één of meer warmtenetten? Dan moet u deze bij ons aanmelden, tenzij u een vereniging van eigenaren (VvE) of een verhuurder bent.

Mijn warmtenet aanmelden

Heb ik een vergunning nodig?

Levert u warmte aan consumenten of kleinzakelijke klanten? Vraag dan een vergunning aan als u:

  • aan meer dan 10 klanten tegelijkertijd levert, én
  • meer dan 10.000 gigajoules per jaar levert

Hebt u geen vergunning nodig? Ook dan moet u zich aan de regels houden.

Een vergunning aanvragen

Bent u een vereniging van eigenaren (VvE), of een verhuurder?

U heeft geen vergunning nodig en u hoeft uw warmtenet niet aan te melden.

Heeft u de levering van warmte ondergebracht in een aparte bv? En is de bv helemaal van u? Dan moet u mogelijk een vergunning aanvragen. Kijk dan voor meer informatie onder het kopje ‘Heb ik een vergunning nodig?’ op deze pagina.

Let op: is het huurrecht van toepassing op uw bedrijf en krijgt u een vergunning? Ook dan blijft het huurrecht uw klanten beschermen.

Welke eisen gelden voor een vergunning?

U moet aantonen dat u als warmteleverancier beschikt over de benodigde organisatorische, financiële en technische kwaliteiten. Daarnaast is het belangrijk dat u controle heeft en uit kunt oefenen over alle primaire processen van de warmtelevering en dat u voldoet aan de wettelijke verplichtingen voor warmteleveranciers:

Geschillencommissie

U moet aangesloten zijn bij een onafhankelijke geschillencommissie. Een geschillencommissie adviseert en bemiddelt. Ook doet een geschillencommissie een (bindende) uitspraak in geschillen tussen een klant en uzelf. U hebt niet te maken met een rechter en de procedure is goedkoper.

U kunt zich aansluiten bij De Geschillencommissie. U kunt ook kiezen voor een andere, onafhankelijke geschillencommissie.

De Geschillencommissie