Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Overheden en de Wet Markt en Overheid

Bent u als overheid actief op de markt? Dan moet u eerlijk concurreren met ondernemers. Als overheid heeft u namelijk publieke middelen waarover ondernemers niet beschikken. En wanneer u ‘actief’ bent op de markt, dan heeft dat effect op de andere ondernemers. De Wet Markt en Overheid heeft als doel concurrentievervalsing door de overheid tegen te gaan en ondernemers te beschermen.

Hoe concurreer ik eerlijk als overheid?

Biedt u producten en diensten aan die andere ondernemers ook (kunnen) aanbieden? Dan moet u zich aan de 4 gedragsregels van de Wet Markt en Overheid houden. Zo voorkomt u concurrentievervalsing en zorgt u ervoor dat ondernemers een eerlijke kans krijgen.

Kijk kritisch naar uw economische activiteiten

Wees u bewust van de gevolgen voor ondernemers wanneer u actief bent op de markt. En stel uzelf bij een economische activiteit altijd de vraag: Moet ik dit als overheid zelf doen? Of kan ik het over laten aan de markt? U kunt ook voorwaarden aan de activiteit stellen. Of subsidie verstrekken. Onze beslisboom helpt u bij deze afweging.

Interactieve PDF concurrentie tussen overheden en bedrijven

Open de interactieve PDF over eerlijke concurrentie tussen overheden en bedrijven (pdf, 559 KB)

Volg de 4 gedragsregels wanneer u concurreert

De ACM let erop dat u zich als overheid houdt aan de gedragsregels wanneer u concurreert met ondernemers. Zo heeft iedereen een eerlijke kans op de markt. Wij geven u daarom graag een nadere uitleg van de regels.

Vragen?

Komt u er met de informatie op onze website niet uit? En wilt u advies over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan juridische hulp in te schakelen.