Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel RENDO voor tarieven 2023 regionaal netbeheer gas

N.V. RENDO heeft een voorstel ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de transport- en aansluittarieven voor gas die RENDO in 2023 bij zijn aangeslotenen in rekening wil brengen. De ACM zal dit voorstel nog beoordelen. Naar verwachting stelt de ACM in november 2022 de tarieven die RENDO ten hoogste mag hanteren definitief vast.

Over de tarieven

RENDO beheert een regionaal netwerk van gasleidingen in Nederland. Voor de dekking van de kosten van zijn wettelijke taken mag RENDO tarieven in rekening brengen bij consumenten en bedrijven. Deze tarieven zijn een vast onderdeel van de energierekening.

Over de maximumtarieven

Consumenten en bedrijven kunnen niet zelf kiezen voor een bepaalde regionale netbeheerder, ze zijn gebonden aan de netbeheerder in een specifieke regio. Om te voorkomen dat een netbeheerder misbruik maakt van zijn monopoliepositie stelt de ACM als toezichthouder de tarieven vast die een netbeheerder ten hoogste mag hanteren.

Reageren

Vertrouwelijke informatie is verwijderd uit het tarievenvoorstel. Belanghebbenden kunnen tot en met 20 oktober 2022 op het tarievenvoorstel reageren. Belanghebbenden zijn bijvoorbeeld brancheorganisaties van grote afnemers en consumentenorganisaties. Reacties kunnen per mail worden toegestuurd aan DE-Tarievenbesluiten@acm.nl.

 

Documenten

Voorstel RENDO voor tarieven 2023 regionaal netbeheer gas (XLSX - 74.87 KB)