Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel codewijziging voor marktprocessen op gas GDS-en

Netbeheer Nederland en de vereniging Nederlandse Energie Data Uitwisseling (NEDU) hebben een voorstel ingediend over de wijziging van de voorwaarden voor de marktprocessen ten behoeve van gesloten distributiesystemen (GDS) voor gas die zijn aangesloten op regionale gastransportnetten. Het voorstel betreft de wijziging van de voorwaarden in de Aansluit- en transportcode gas, de Allocatiecode gas, de Transportcode gas LNB en de Informatiecode elektriciteit en gas.

Het onderwerp van het voorstel is de vaststelling van voorwaarden voor processen van allocatie en reconciliatie voor afnemers op GDS-en die zijn aangesloten op het regionale gastransportnet. Door middel van deze processen krijgen afnemers op GDS-en toegang tot het openbare net. Dit wordt ook wel derdentoegang genoemd. Met derdentoegang kunnen afnemers op GDS-en aangesloten op het gastransportnet makkelijker een overeenkomst met een gasleverancier afsluiten voor de levering van gas. Om de derdentoegang op een GDS te kunnen faciliteren moeten de administratieve processen voor netbeheerders en marktpartijen worden gewijzigd. Daarnaast moeten nieuwe administratieve processen worden ingevoerd bij de eigenaar van het GDS.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

 

Documenten

Codevoorstel Netbeheer Nederland en NEDU (PDF - 18.38 MB)