Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel codewijziging variabel recht op transport (non-firm ATO)


Netbeheer Nederland heeft een voorstel ingediend bij de ACM voor het wijzigen van de codes elektriciteit. Met het voorstel worden voorwaarden aan de codes toegevoegd over een variabel recht op transport van elektriciteit.

Recht op transport

In Nederland heeft een aangeslotene altijd recht op zijn gecontracteerde transportcapaciteit, onafhankelijk van het tijdstip of de situatie in het net. Netbeheerders houden daar rekening mee bij het uitgeven van nieuwe transportrechten. Het kan daardoor voorkomen dat er in een congestiegebied voor een nieuwe aansluiting geen transportcapaciteit gecontracteerd kan worden terwijl er bijvoorbeeld ’s nachts nog voldoende ruimte op het net is. Bij een variabel recht op transport kan de netbeheerder de vrije ruimte op het net opvullen door een aangeslotene toch op bepaalde tijden transportcapaciteit toe te kennen.

Een dergelijk variabel transportrecht kan het bijvoorbeeld ook voor batterijopslag mogelijk te maken actief te worden in een congestiegebied en daarmee de netbeheerder te helpen de congestie te beperken.

Consulatie alternatieve transportrechten

De ACM heeft op 6 oktober 2022 een consultatie gestart over alternatieve transportrechten en ‘use it or lose it’ die op 4 november is gesloten. Deze consultatie kent enige overlap met de inhoud van het codevoorstel. De ACM zal de reacties op de consultatie mede betrekken bij de beoordeling van het voorstel, naast de inbreng die partijen kunnen geven conform de normale procedure voor het behandelen van een codevoorstel.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

 

Documenten

Codewijzigingsvoorstel non firma aansluit en transportovereenkomst (PDF - 482.07 KB)