Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Veenendaal trekt eigen parkeerterreinen en garages voor

De gemeente Veenendaal moet van de Autoriteit Consument & Markt kostendekkende tarieven rekenen bij gemeentelijke parkeerterreinen en parkeergarages. Zo stopt de oneerlijke concurrentie met Q-Park, de exploitant van twee parkeergarages in Veenendaal.

Q-Park vindt dat de gemeente oneerlijk concurreert omdat zij te lage tarieven hanteert voor de gemeentelijke parkeergarages en op de parkeerterreinen. Daarom heeft Q-park begin dit jaar een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Verliezen niet compenseren met belastinggeld

Uit onderzoek van de ACM blijkt dat Veenendaal inderdaad niet alle kosten doorberekent in de parkeertarieven van gemeentelijke parkeergarages en parkeerterreinen. De gemeente leidt verlies op de exploitatie van de gemeentelijke parkeergarages en parkeerterreinen. De gemeente compenseert dit  verlies onder andere met belastinggeld. Hierdoor kan de gemeente lage tarieven aanbieden voor haar parkeergarages en parkeerterreinen. Dat is oneerlijke concurrentie.

Volgens de Wet Markt en Overheid mag een gemeente geen publieke middelen, zoals belastinggeld, gebruiken voor activiteiten die een commercieel bedrijf ook uitvoert. Daarom wil de ACM dat Veenendaal haar tarieven aanpast of andere maatregelen neemt om te voldoen aan de Wet Markt en Overheid.

Eerlijke concurrentie

Voor overheden gelden speciale regels wanneer zij commerciële activiteiten ontplooien. Deze regels staan in de Wet Markt en Overheid en zorgen ervoor dat de overheid niet oneerlijk concurreert met een bedrijf. De ACM houdt toezicht op deze regels.

Achtergrondinformatie bij dit nieuwsbericht