Kruimelpad

Nieuwsbericht

Toezicht ACM tijdens coronacrisis

18-03-2020

De gevolgen van het coronavirus zijn groot voor mensen en bedrijven. Dit is een uitzonderlijke tijd. De ACM volgt de economische  ontwikkelingen op de voet en beantwoordt graag vragen over samenwerking tussen bedrijven om de crisis te bestrijden. Verschillende bedrijven en brancheorganisaties hebben ons al benaderd. Op ACM Consuwijzer staat informatie voor consumenten, bijvoorbeeld over het annuleren van reizen .

Samenwerken om schade voor de samenleving te beperken

Concurrentieregels bieden veel  ruimte om in tijden als deze samen te werken om te voorkomen dat mensen en bedrijven de dupe worden.

Eerlijk handelen ook in deze situatie

Tijdens de coronacrisis geldt uiteraard ook dat bedrijven geen misbruik mogen maken van onzekerheden en schaarste. Dominante bedrijven mogen nog steeds geen excessieve prijsverhogingen doorvoeren. Bedrijven mogen onderling niet afspreken prijzen te verhogen. Misleiding van consumenten is niet toegestaan. Verkopers mogen geen onterechte claims doen. Bedrijven moeten juiste en realistische informatie blijven geven als producten door bijvoorbeeld sluiting van fabrieken later of niet meer geleverd kunnen worden.

Reizen, evenementen, sportscholen etc

Welke rechten hebt u nu uw sportschool ineens dicht is? Wat als een evenement niet doorgaat? Op ACM Consuwijzer staan antwoorden op veel van deze vragen.

Consumenten hebben veel vragen over reizen en annuleren.

Over het werk van de ACM

De ACM en haar consumentenloket ACM ConsuWijzer  werkt ‘gewoon’ door en zijn tijdens kantooruren bereikbaar via telefoon en mail. Wel duurt het soms iets langer voordat de telefoon wordt opgenomen. Het kan dan helpen even later nogmaals te bellen.

Vrijwel alle medewerkers werken vanuit huis. De ACM heeft al haar bijeenkomsten geschrapt en zoekt met de deelnemers naar alternatieven om elkaar goed te blijven informeren en zaken te bespreken.

Mochten er door de tijdelijke omstandigheden vertragingen ontstaan in bereikbaarheid en procedures, dan vragen wij  hiervoor uw begrip. Wij zullen ook vanuit onze kant  begripvol omgaan met termijnen.