Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Toezeggingen betonmortelsector hebben succes

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft zich sinds de invoering van de Mededingingswet ingespannen voor het verbeteren van de concurrentie in de betonmortelsector. In 2016 is de ACM er in geslaagd om met toezeggingen risico’s op oneerlijke concurrentie flink te verkleinen. De nacontroles wijzen nu uit dat de betrokken partijen serieus werk hebben gemaakt van hun toezeggingen aan de ACM. Dat is goed voor de concurrentie. Toch is er nog ruimte voor verbetering. Over twee jaar staat de volgende nacontrole op het programma.

Wederopbouw

De betonmortelsector moest in de jaren vijftig aan een grote vraag naar transporteerbaar beton voldoen en leverde een grote bijdrage aan de wederopbouw. Door de snelle harding van het product is de rijtijd beperkt en werden verspreid over Nederland veel betonmortelcentrales actief. Er ontstonden geleidelijk verstrengelde belangen tussen relatief weinig spelers. De ACM en haar voorganger NMa constateerden na invoering van de Mededingingswet in 1998 dat de structuur van de sector en de innige banden tussen de ondernemingen en/of medewerkers de concurrentie mogelijk schaadden. Bouwondernemingen en overheden kunnen hiervan de rekening betalen. Er is daarom de afgelopen jaren door de ACM met regelmaat aandacht besteed aan de concurrentie in de bouwstoffenmarkten.

Toezeggingen

In de zomer van 2016 maakte de ACM bindende afspraken met de betonmortelsector. Zeven partijen1 deden toezeggingen en maakten er ook werk van ze na te komen. Zo verkocht een aantal ondernemingen hun aandeel in gezamenlijke betonmortelcentrales. Ze laten niet meer zonder noodzaak een werk door een concurrent uitvoeren. Ook registreren ze de samenwerking en maken die aan de afnemer van betonmortel bekend. De betonmortelondernemingen registreren bovendien aard en inhoud van contacten met concurrenten. Daarnaast is het eenvoudiger geworden om toe te treden tot de betonmortelmarkt. Inmiddels heeft dit al geleid tot de productie van betonmortel op locaties waar dit eerst contractueel niet mocht.

Ruimte voor verbetering

De ACM stelt vast dat hierdoor de risico’s voor de concurrentie zijn verminderd. Voornaamste winstpunten zijn het beëindigen van samenwerkingen in betonmortelcentrales met een hoog marktaandeel en het bewuster omgaan met de concurrentieregels door de ondernemingen. Er is meer transparantie, waardoor risico’s voor de concurrentie minder worden. De ACM ziet echter wel mogelijkheden voor verbetering in de uitvoering van de toezeggingen. De verbeterpunten verschillen per onderneming. De ACM heeft iedere betonmortelonderneming hier individueel over geïnformeerd. De ACM wil binnen nu en twee jaar een nieuwe controle op de naleving van de toezeggingen uitvoeren. De toezeggingen gelden voor een duur van tien jaar (2026).

1 Mebin B.V., Cementbouw B.V., Dyckerhoff Basal Nederland B.V., Bruil Beton & Mix Groep B.V., Mortelcentrale Cuijk B.V., Rokramix Holding B.V., Betoncentrale Rokramix Enschede B.V., Betoncentrale Rokramix Rijssen B.V., Betoncentrale Rokramix Hengelo B.V., Rouwmaat Groep en Agar Holding B.V.