Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA en NMa willen concurrentie op telecommarkt veilig stellen

OPTA en NMa hebben bepaald dat bij bellen binnen de regio (lokaal) sprake is van een te gering verschil tussen de consumententarieven van KPN en de tarieven die KPN aan concurrenten in rekening brengt voor het gebruik van haar netwerk (interconnectietarieven). KPN zal worden gevraagd met oplossingen voor deze ‘prijssqueeze’ te komen.

OPTA en NMa hebben vandaag de gezamenlijke ‘richtsnoeren prijssqueeze’ gepubliceerd. Met prijssqueeze is het voor andere aanbieders dan KPN bijna onmogelijk om te concurreren. Dit leidt op termijn tot minder concurrentie, waardoor de consumententarieven weer kunnen stijgen. Op dit moment voldoen bellen buiten de regio, bellen van vast naar mobiel en internetbelverkeer via een 06760-nummer wel aan de prijssqueeze-norm. De toets kan later eventueel worden uitgebreid naar andere diensten met als doel het bewerkstelligen van eerlijke en bestendige concurrentie. Vanwege overlappende bevoegdheden hebben OPTA en NMa besloten gezamenlijke richtsnoeren te schrijven.

Zie ook