Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

UPC moet verzoek van 8FM om toegang tot de kabel in behandeling nemen

UPC moet het verzoek van radioprogramma-aanbieder Betaco om haar radioprogramma 8FM op de kabel toe te laten onmiddellijk in behandeling nemen. 8FM zendt uit in delen van Noord-Brabant in de ether en via de kabel van Essent. In Eindhoven en omgeving is de kabel in handen van UPC.

De omroepwet en de richtsnoeren zoals OPTA die heeft opgesteld, verplichten echter omroepaanbieders zoals UPC, programma-aanbieders (Betaco) toe te laten indien zij een redelijk verzoek indienen. Betaco probeert al sinds december 1996 toegang te krijgen.

Er zijn slechts drie gronden op basis waarvan toegang geweigerd kan worden. Dat zijn de dreiging dat (een gedeelte van) het netwerk verstoord wordt (technische integriteit), capaciteitsproblemen en de weigering door de programma-aanbieder om een kostengeorinteerde prijs te betalen.

UPC weigerde de aanvraag van 8FM in behandeling te nemen omdat de Programmaraad meerder keren negatief heeft geoordeeld over de aanvraag. Het oordeel van de Programmaraad wordt door UPC als zo zwaarwegend beschouwd dat dit altijd gevolgd zou moeten worden. Daarnaast verwijst UPC naar capaciteitsproblemen en de technische integriteit.

OPTA ziet in de eerste twee punten geen grond tot weigering. Bovendien bleek dat UPC in het verleden adviezen van de Programmaraad naast zich heeft neergelegd. Daarom is nu een aanwijzing uitgegaan waardoor UPC verplicht wordt de aanvraag in behandeling te nemen en 8FM een aanbod te doen.

Aanbevelingen

OPTA zal UPC en de Programmaraad aanbevelen een eenduidige, transparante procedure op te stellen over hoe zij moeten omgaan met aanvragen. Daarnaast zou de Programmaraad aan moeten geven welke 25 programmas tot het basispakket behoren en welke niet. Over die 25 kan de Programmaraad dan zwaarwegend adviseren. Over de resterende zenders kan UPC dan zelfstandig besluiten nemen.