Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa doet bezwaarschriften over vierde reguleringsperiode gas af

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) publiceert vandaag elf beslissingen op bezwaren die zijn ingediend tegen de x-factorbesluiten voor de vierde reguleringsperiode gas (periode 2011-2013) en de tariefbesluiten 2011 voor de regionale netbeheerders gas. Hiermee worden alle 31 bezwaarschriften in één keer afgedaan tegen de x-factorbesluiten en de tariefbesluiten voor de netbeheerders. De NMa laat in deze beslissingen op bezwaar de aangevochten besluiten in stand.

In de vandaag gepubliceerde besluiten laat de NMa zich uit over de bezwaren gericht tegen de x-factorbesluiten en de tariefbesluiten, maar niet voor zover deze bezwaren zich in feite richten tegen de onderliggende reguleringsmethode. Bezwaren die verband houden met de methode zelf zijn op dit moment aanhangig bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een beroepsprocedure tegen het methodebesluit voor de vierde reguleringsperiode gas. De uitspraak in dat beroep kan van invloed zijn op de x-factorbesluiten en tariefbesluiten.

De NMa heeft ervoor gekozen om een deel van de bezwaren nu al af te handelen, ook al is er nog niet beslist over het hiermee verband houdende methodebesluit. De ervaring leert namelijk dat het onwenselijk lang duurt als de NMa met het beslissen op de tariefbesluiten wacht tot er een onherroepelijk methodebesluit ligt. Dit terwijl er vaak bezwaren aan de orde worden gesteld die met de methode niet van doen hebben. De beslissingen op bezwaar worden aangepast als de uitspraak van het CBb daartoe aanleiding geeft. 

Zie ook