Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa bevraagt markt over invoering Europees betalen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vraagt onder meer ondernemingen, brancheorganisaties, consumentenorganisaties en de wetenschap te reageren op vragen die de autoriteit heeft bij de invoering van de 'Single Euro Payments Area'(SEPA). Nederland wordt onderdeel van één grote Europese betaalmarkt waar tussen binnen- en buitenlandse betalingen geen verschil meer bestaat. Zoals nu al overal in dertien eurolanden met dezelfde munten en biljetten betaald kan worden, kan dat in de toekomst ook met overschrijvingen, incasso's en betaalpassen. Door schaalvoordelen en een efficiënter gebruik van betaalmiddelen kan grensoverschrijdende concurrentie leiden tot lagere kosten voor het betalingsverkeer.

SEPA is een Europees project van onder meer de Europese banken die zich verenigd hebben in de European Payments Council (EPC), waarbinnen ze afspraken maken over SEPA. De Nederlandse banken maken daarnaast afspraken over de overgang naar SEPA in Nederland. Het is van groot belang ervoor te waken dat deze afspraken de concurrentie niet belemmeren. De afspraken die de bancaire wereld in dit verband maakt, mogen niet verder gaan dan strikt noodzakelijk. Afspraken over prijzen, marktverdeling of productbeperkingen zijn niet toegestaan op basis van de Mededingingswet. Via deze consultatie onderzoekt de NMa of er als gevolg van SEPA risico's zijn die de concurrentie belemmeren waardoor de voordelen niet bij de consument terechtkomen.

Belangrijke onderwerpen zoals het vaststellen van einddata waarop nationale betaalproducten, zoals PIN, door de banken vervangen moeten zijn door internationale betaalproducten en het gedrag van marktpartijen komen uitvoerig aan de orde. Daarnaast vraagt de NMa naar een aantal aspecten van concurrentie die de afgelopen maanden in de politiek aandacht hebben gekregen. Zo wordt er stilgestaan bij de invoering van de zogenaamde 'liability shift'. Hierbij verschuift het frauderisico bij kaartbetalingen van de banken naar de winkelier. Ook besteedt de NMa aandacht aan de gevolgen van de invoering van de EMV-chip (om de veiligheid van een kaartbetaling te bevorderen) voor de succesvolle Nederlandse PIN-kaart.

Kijk hier voor het consultatiedocument SEPA en de begeleidende brief. De consultatie loopt tot en met 14 december 2007.