Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Alsnog boete voor hovenier Van der Linden Groen B.V. vanwege kartelafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt alsnog een boete op van EUR 138.000 aan een Limburgse hovenier wegens het overtreden van het kartelverbod. De rechtbank Rotterdam achtte bewezen dat deze onderneming in 2004 samen met acht andere ondernemingen onderling overleg heeft gevoerd voorafgaand aan vijf openbare aanbestedingen door de gemeente Maastricht. De aanbestedingen hadden betrekking op het onderhoud van het openbaar groen. De NMa heeft deze acht ondernemingen daarvoor in december 2005 beboet voor in totaal ruim EUR 1 miljoen.

Een aantal van deze ondernemingen kwam bij de rechtbank op tegen het feit dat de NMa had geconcludeerd dat het bewijs onvoldoende was voor betrokkenheid van het betreffende hoveniersbedrijf bij het aanbestedingskartel. De rechter waardeerde het bewijs anders dan de NMa en oordeelde dat deze hovenier, net als de acht eerder beboete ondernemingen, de Mededingingswet heeft overtreden. Daarom heeft de NMa op basis van deze uitspraak besloten alsnog een boete op te leggen aan Van der Linden Groen B.V.

Een aanbestedingsafspraak vormt een zeer zware overtreding van de Mededingingswet. Een aanbesteding is juist het moment waarop partijen met elkaar kunnen en moeten concurreren. Het is van belang dat de partijen die een offerte indienen, geen contact met elkaar hebben over de desbetreffende opdracht, omdat dit de onderlinge concurrentie aanzienlijk beperkt en zelfs geheel kan uitschakelen.

Meer in deze zaak