Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa akkoord met samengaan BinckBank en Alex

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met de overname van de online beleggingsbank Alex door BinckBank. Volgens de toezichthouder wordt de concurrentie op de markt voor transactiebemiddeling voor particuliere beleggers als gevolg van de overname niet verstoord. Naast de nieuw te vormen combinatie kan de particuliere belegger uit voldoende alternatieve aanbieders kiezen. Ook is het relatief eenvoudig om als aanbieder actief te worden op deze markt.

Transactiebemiddeling is de aan- en verkoop van effecten voor beleggers en wordt ook wel 'brokerage' genoemd. Hierbij maken 'brokers' geen onderscheid tussen de manier van het doorgeven van orders. De belegger kan orders doorgeven via internet, telefonisch, schriftelijk of mondeling op een bankkantoor. Naast partijen zijn onder andere ABN AMRO, ING/Postbank, Rabobank en SNS Bank actief. Daarnaast bieden nieuwe (buitenlandse) spelers zoals Online Trader (Van der Moolen), E*Trade en Today's Brokers deze diensten aan.

Voor haar toets heeft de NMa zich gebaseerd op haar jaarlijkse onderzoek naar de financiële sector (Monitor Financiële Sector). Tevens ondervroeg zij onder meer concurrenten en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Zij geven aan dat de markt voor transactiebemiddeling voor particuliere beleggers geen hoge toetredingsdrempels kent.

Het besluit in deze concentratiezaak zal zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd op de website van de NMa (www.acm.nl).