Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onderzoek prijsafspraken taxicentrales Rotterdam naar tweede fase

De directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft heden zijn bevindingen inzake prijsafspraken tussen diverse Rotterdamse taxicentrales aan hen medegedeeld in de vorm van een rapport. Begin dit jaar heeft de NMa een onderzoek ingesteld naar mogelijke prijsafspraken tussen een aantal taxicentrales in Rotterdam. Aanleiding hiertoe vormde een advertentie in het Rotterdams Dagblad van 21 januari 2000 waarin een aantal taxicentrales aangeeft dat ze dezelfde ritprijzen zullen berekenen. Met ingang van 1 januari 2000 heeft de Minister van Verkeer en Waterstaat de tarieven voor het taxivervoer vrijgegeven. Onderlinge afspraken over tarieven zijn daarmee onder het regime van de Mededingingswet gekomen en derhalve verboden.

Na het onderzoek van de NMa zijn er redelijke vermoedens dat de Rotterdamse Taxi Centrale, Taxi Sint Job, RTO/Airport Taxi, Connexxion Schiedam en Vlaardingse Taxi Centrale, de deelnemers in de advertentie, hebben afgesproken dezelfde prijzen te hanteren. Vervolgens is hierover rapport opgemaakt. Dit rapport is heden aan de partijen aangeboden. De volgende stap in het onderzoek is dat de partijen op dit rapport mogen reageren. Uiteindelijk moet de NMa vaststellen of er al dan niet sprake is van een overtreding. In dat geval kan een boete of maatregel worden opgelegd.