Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa verleent gedeeltelijke ontheffing afspraken VBN

De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) heeft op een aanvraag van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) gedeeltelijke ontheffing verleend m.b.t. afspraken over de aan- en afvoervoorschriften die de leden van de VBN hanteren bij verkoop van bloemen en planten via de veilingklok.

Deze voorschriften gaan over de kwaltiteitsaanduidingen, de sortering en de verpakking van bloemisterijproducten.

De NMa heeft met name gekeken naar de verpakkingsvoorschriften waar mogelijke mededingingsbeperkingen in zijn opgenomen. De VBN geeft zogenaamde "fustcodes" af voor verpakkingen die voldoen aan de door de VBN geformuleerde eisen. De kosten van nagenoeg alle verpakkingen met een fustcode worden door een verrekeningssysteem automatisch aan de kweker vergoed door middel van een vaste toeslag op de netto-klokprijs.

Na onderzoek heeft de DG NMa geconstateerd dat de door de VBN gehanteerde kwaliteitsaanduidingen en sorteringsvoorschriften niet mededingingsbeperkend zijn. De meeste criteria die de VBN hanteert bij de toekenning van fustcodes komen voort uit de logistieke eisen van het veilingproces en zijn daarom eveneens niet mededingingsbeperkend. Dat geldt niet voor het criterium dat er "voldoende vraag" moet zijn naar een verpakking voor toekenning van een fustcode en dat de verpakking aan bepaalde milieu-eisen moet voldoen.

Voor het hanteren van het criterium van "voldoende vraag" voor toekenning van een fustcode wordt geen ontheffing verleend. Dit criterium beperkt de mogelijkheden voor de introductie van nieuw ontwikkelde verpakkingen. Voor het hanteren van milieu-eisen m.b.t. het toekennen van fustcodes wordt wel ontheffing verleend, omdat het hanteren van een afvalbeleid wordt gezien als een bevordering van technologische ontwikkeling. Deze ontheffing wordt verleend voor een periode van 10 jaar.

De automatische verrekening van de verpakkingskosten leidt naar de mening van de NMa tot verstarring van de kosten van verpakkingen en tot concurrentievervalsing. Verpakkingen zonder fustcodes en /of automatische verrekening kunnen niet of veel moeilijker worden afgezet. Aan de voorwaarden voor ontheffing wordt volgens de NMa dan ook niet voldaan. Ontheffing wordt derhalve niet verleend. De afwijzing van de ontheffingsaanvraag betreffende het verrekeningssysteem gaat echter pas in op 1 juli 2000 om de bij de VBN aangesloten veilingen de gelegenheid te geven om hun leden en afnemers voor te bereiden op de afschaffing van dit verrekensysteem.