Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa rondt onderzoek naar Currence af

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het onderzoek naar Currence, de eigenaar van 'collectieve' betaalproducten als Pin en Chipknip, afgerond. Het onderzoek heeft onvoldoende aanwijzingen opgeleverd van een overtreding van de Mededingingswet. Wel heeft Currence commissarissen, die verbonden waren aan een van de aandeelhoudende banken, laten terugtreden. Currence heeft hierdoor een goede uitgangspositie om de concurrentie te bevorderen op de toekomstige Europese betalingsmarkt (SEPA, Single Euro Payments Area), aldus de toezichthouder.

In een in 2005 uitgebrachte zienswijze benadrukte de NMa dat Currence volledig onafhankelijk dient te opereren bij de uitvoering van haar activiteiten. Dit betekent dat geen enkele aandeelhoudende bank invloed kan uitoefenen op de beslissing of (potentiële) concurrenten, concurrerende producten of diensten toegang krijgen tot de betaalmarkt.

De NMa startte in mei 2006 een onderzoek nadat president-commissaris mw. A. Jorritsma en directeur mw. A. van der Veer waren opgestapt omdat zij meenden dat de acht banken met aandelen in Currence een te grote invloed hadden op de organisatie. Currence is twee jaar geleden van het toenmalige Interpay afgesplitst om de onafhankelijke besluitvorming te garanderen.