Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Federatie Textielbeheer Nederland

Met het ontwerpbesluit reageert de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (hierna: NMa) op een aanvraag voor het bindend verklaren van toezeggingen van de Federatie Textielbeheer Nederland (hierna: FTN). De betreffende ondernemersvereniging is actief op het gebied van textielverzorging. De in de aanvraag opgenomen toezeggingen zijn erop gericht te voorkomen dat zij zal handelen in strijd met artikel 6, eerste lid, Mededingingswet, door het doen van uitlatingen aan haar leden die van invloed kunnen zijn op het zelfstandig bepalen van het marktgedrag door deze leden.
In de toezeggingen staat dat de FTN de woorden “coördineren en afstemmen van de activiteiten van haar leden” schrapt uit haar statutaire doelstelling. Daarnaast zal de FTN zich onthouden van uitlatingen aan haar leden die van invloed kunnen zijn op het zelfstandig bepalen van het marktgedrag door haar leden. De FTN onthoudt zich in het bijzonder van uitlatingen aan haar leden over doorberekening van kosten of uitlatingen die in de weg staan aan de zelfstandige en onafhankelijke bepaling van het marktgedrag van de leden bij de inschrijving op aanbestedingen op de markt voor textielverzorging.
Het voorgenomen besluit is doeltreffend doordat het de gesignaleerde mededingingsrisico’s wegneemt. Daarnaast is het besluit doelmatig, doordat de toezeggingen twee gedragingen omvatten waarnaar twee afzonderlijke onderzoeken liepen en een langdurig handhavingstraject nu voor deze zaken kan worden vermeden.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak