Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boetes voor prijsafspraken accu’s vorkheftrucks

De branchevereniging BMWT en importeurs van accu’s voor onder andere vorkheftrucks krijgen een boete van in totaal ruim 16 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ze spraken af een ‘loodtoeslag’ te gebruiken. De ‘loodtoeslag’ was bedoeld om de sterk fluctuerende prijs van lood op een vaste manier in de verkoopprijs van de accu’s te verwerken. Ze deelden daarnaast concurrentiegevoelige informatie met elkaar. Dit leidde tot beperking van de onderlinge concurrentie.

Naar aanleiding van onderzoeken in deze branche waarschuwt de ACM dat brancheverenigingen zich niet moeten laten lenen voor het verzamelen en delen van concurrentiegevoelige informatie. Ook moeten brancheverenigingen niet meewerken aan concurrentiebeperkende afspraken die de leden onderling maken.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Bedrijven moeten zelfstandig hun prijs bepalen. Dat leidt tot scherpe prijzen en betere dienstverlening. Prijsafspraken maken en concurrentiegevoelige informatie uitwisselen schaadt eerlijke concurrentie. Brancheorganisaties moeten daar alert op zijn.’

Wie waren betrokken?

De branchevereniging BMWT (bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel) en vijf importeurs – Exide Technologies, Hoppecke Batterijen Nederland, EnerSys, Celectric en R&W Traktiebatterijen Import - hebben erkend dat ze bij de prijsafspraken betrokken waren. Zij krijgen daarom een lagere boete. Ze leggen zich er ook bij neer. Twee andere bedrijven, die de overtreding niet erkennen, volgen de normale procedure.

Exide, Hoppecke en EnerSys hebben het kartel bij de ACM gemeld en krijgen hiervoor een extra verlaging van de boete. Omdat Exide als eerste de prijsafspraken meldde én de overtreding erkent, ontloopt ze een boete van ruim 15 miljoen euro.

Hoe werkten de prijsafspraken?

De importeurs en de branchevereniging voerden een aparte ‘loodtoeslag’ in die meebewoog met de prijs van lood op de metaalbeurs. Deze ‘loodtoeslag’ stond apart op de rekening bij de afnemers. Op die manier werd een onderdeel van de prijs van accu’s vastgezet. De branchevereniging faciliteerde de afspraken door ieder kwartaal een lijst met ‘loodtoeslagen’ te verspreiden onder de leden. De afspraken waren regelmatig een onderwerp op de sectorvergadering van de branchevereniging BMWT. De ‘loodtoeslag’ varieerde van ongeveer 10% tot 30% van de prijs van de accu’s. De afspraken bestonden van 2004 tot 2013 en werden door de importeurs over het algemeen nageleefd.

Concurrentiegevoelige informatie

Uit onderzoeken bij andere onderdelen binnen de BMWT bleek dat over meer onderwerpen concurrentiegevoelige informatie werd uitgewisseld. De branchevereniging hield bijvoorbeeld enquêtes over prijsontwikkelingen. In één van de enquêtes stonden vragen over voorgenomen monteurstarieven en werd gevraagd naar de daadwerkelijk gehanteerde prijs. De ACM heeft geen overtreding vastgesteld en daarom geen boete opgelegd. De branchevereniging is gestopt met het verzamelen en verspreiden van dit soort concurrentiegevoelige informatie.

De ACM ziet vaker dat brancheverengingen concurrentiegevoelige informatie verzamelen en verspreiden. Dat is bijvoorbeeld informatie die bedrijven kunnen gebruiken om hun prijzen op elkaar af te stemmen. Dit soort informatie geeft een bedrijf inzicht over wat de concurrentie doet. Daarom is het schadelijk voor de concurrentie en verboden.

Zie ook