Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Geschilbesluit Zenith - Liander over het begrip net

Liander N.V. is niet gehouden het MS-railsysteem, onderdeel van station 338669A, te beheren als onderdeel van het openbare net. ACM heeft daarom de klacht van Zenith Energy Amsterdam Tankterminal B.V. tegen Liander N.V. ongegrond verklaard.

Waar gaat het geschil over?

Op 31 maart 2016 heeft Zenith Energy Amsterdam Tankterminal B.V. de tankterminal in de Amsterdamse haven overgenomen van BP Europe SE. Het geschil is na deze overname ontstaan en gaat over de kwalificatie van het MS-railsysteem, onderdeel van station 338669A. Dit station is gelegen op het toenmalige terrein van BP. Het MS-railsysteem, onderdeel van station 338669A, is in eigendom van Liander Infra West N.V. Omdat Liander N.V. is aangewezen als netbeheerder voor het elektriciteitsnet en het gasnet van Liander Infra West N.V., is Zenith Energy Amsterdam Terminal B.V. van mening dat Liander N.V. gehouden is het MS-railsysteem te beheren als onderdeel van het openbare net. Oxea Nederland B.V. is toegelaten als belanghebbende bij de procedure.

Wat is het oordeel van ACM?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 25 november 2016 in dit geschil geoordeeld. Volgens ACM kwalificeert het MS-railsysteem, onderdeel van station 338669A, als (onderdeel van) een hulpmiddel. Het MS-railsysteem is geen (onderdeel van een) hulpmiddel bij het openbare net. Liander N.V. is niet gehouden het MS-railsysteem te beheren als onderdeel van het openbare net. ACM heeft de klacht van Zenith Energy Amsterdam Terminal B.V. dan ook ongegrond verklaard.

 

Documenten

Geschilbesluit Zenith - Liander over het begrip net (PDF - 217.88 KB)