Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

PostNL mag tarieven in 2017 met gemiddeld 8% verhogen

PostNL mag in 2017 de tarieven voor het basispakket aan postdiensten met gemiddeld 8% verhogen. Daar bovenop kan nog een verhoging volgen, als PostNL in 2016 de mogelijkheid om de tarieven te verhogen nog niet volledig heeft benut. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. Hierbij heeft ACM er rekening mee gehouden dat PostNL steeds minder brieven te bezorgen heeft.

ACM zorgt ervoor dat afnemers (consumenten en bedrijven) niet teveel betalen voor de postbezorging, terwijl PostNL tegelijkertijd rendabel het basispakket aan postdiensten kan leveren. Hoe hoog het rendement is, is door de wetgever bepaald.

Voor 2017 heeft PostNL een tariefvoorstel gedaan, dat ACM nu beoordeelt. Later dit jaar wordt duidelijk welke prijzen PostNL in het nieuwe jaar gaat hanteren voor bijvoorbeeld postzegels en frankeermachinepost. Mocht PostNL teveel winst maken op het basispakket, dan wordt de tariefruimte automatisch lager.

PostNL als enige verantwoordelijk voor basispakket

ACM reguleert het basispakket aan postdiensten van PostNL omdat dit bedrijf als enige postvervoerder in Nederland verantwoordelijk is voor dit pakket (universele postdienst). PostNL moet bijvoorbeeld vijf dagen per week in heel Nederland post bezorgen. Hiervoor mag PostNL uitsluitend de kosten terugverdienen en een rendement maken dat door de wetgever is vastgesteld.