Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM blijft hoogwaardige zakelijke telecomdiensten reguleren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft hoogwaardige zakelijke telecomdiensten reguleren die worden geleverd over het kopernetwerk van KPN. Door deze wholesalediensten in te kopen bij KPN kunnen andere telecomproviders diensten met een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid leveren aan zakelijke eindgebruikers. ACM stimuleert met de regulering de concurrentie op de zakelijke telecommarkt en zorgt voor keuzevrijheid voor zakelijke eindgebruikers. Dit blijkt uit het ‘Ontwerp marktanalysebesluit hoogwaardige wholesaletoegang’ waar marktpartijen tot en met 23 september op kunnen reageren.

ACM vindt het niet langer nodig om de zogenaamde “Lite”-koperdiensten over Ethernet te reguleren. Zakelijke eindgebruikers vervangen hierop gebaseerde retaildiensten steeds meer door diensten uit het consumentenportfolio. Ook vindt ACM het niet langer nodig om de hoogwaardige telecomdiensten die worden geleverd over glasvezel te reguleren.

KPN kan ACM verzoeken tot intrekking

KPN kan ACM verzoeken de verplichtingen die in dit besluit worden opgelegd, te laten intrekken. Dit verzoek kan KPN doen zodra andere telecomproviders door middel van inkoop van VULA (virtuele ontbundelde toegang tot het kopernetwerk) zelf de hoogwaardige telecomdiensten kunnen maken. ACM heeft KPN in een ander marktanalysebesluit verplicht om VULA te gaan leveren aan andere telecomproviders.

Reacties marktpartijen

Na verwerking van de reacties van marktpartijen legt ACM het besluit voor aan de Europese Commissie. Daarna neemt ACM een definitief besluit.

Zie ook