Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete Huurbegeleiding en Financial Media voor misleiding woningzoekenden

ACM legt een boete van in totaal 985.000 euro op aan Huurbegeleiding en Financial Media en drie personen voor ernstige misleiding van consumenten die op zoek waren naar een huurwoning.

Huurbegeleiding (voorheen Woondirect B.V.) en Financial Media zijn de eigenaren van verschillende websites waarop huurwoningen worden aangeboden. Het gaat om websites als huurwoningen.nl en huurbegeleiding.nl, maar ook om websites met andere namen. Nadat consumenten zich hadden geregistreerd op een website met huurwoningen werden zij benaderd om een document te ondertekenen waarmee zij ‘sneller in aanmerking zouden komen voor een woning’. In werkelijkheid ondertekenden zij een zogenaamde ‘Akte van cessie’. Op basis van deze akte incasseerde het bedrijf zijn honorariumrechtstreeks bij de werkgever. Ook toekomstige verhuurders konden zo eventueel achterstallige huur innen via de werkgever van de consument.

Consumenten werden niet duidelijk of helemaal niet geïnformeerd over de prijs, de wijze van betaling, en de voornaamste kenmerken van de diensten. Ook hebben zij consumenten ten onrechte gemeld dat zij tussentijds niet van de dienst af konden en eraan vast zaten voor de duur van twee jaar, terwijl zij het recht hebben de overeenkomst tussentijds op te zeggen. Ook hebben zij automatische incasso’s uitgevoerd zonder rechtsgeldige toestemming van de consument.

 

Documenten

Boete Huurbegeleiding en Financial Media voor misleiding woningzoekenden (PDF - 753.92 KB)