Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit bindend verklaring toezeggingen in de betonmortelsector

Mebin B.V., Cementbouw B.V., Dyckerhoff Basal Nederland B.V., Bruil Beton & Mix Groep B.V., Mortelcentrale Cuijk B.V.,
Rokramix Holding B.V., Betoncentrale Rokramix Enschede B.V., Betoncentrale Rokramix Rijssen B.V., Betoncentrale Rokramix Hengelo B.V., Rouwmaat Groep en Agar Holding B.V. hebben aan Autoriteit Consument & Markt (ACM) omvangrijke en vergaande toezeggingen gedaan voor structurele wijzigingen bij hun bedrijven. Daardoor worden de risico’s op oneerlijke concurrentie minder.

Structurele samenwerking

Eén van de risico’s was dat er door intensieve samenwerking tussen concurrerende betonmortelbedrijven, concurrentiegevoelige informatie kan worden uitgewisseld. Zo zijn er betonmortelcentrales die beheerd en gebruikt worden door concurrerende bedrijven. Dat kan leiden tot minder concurrentie. Binnen drie jaar worden daarom samenwerkingsverbanden beëindigd tussen betonmortelondernemingen die samen een marktaandeel van 40% of meer hebben in een bepaald gebied. Deze betonmortelcentrales mogen niet langer gezamenlijk geëxploiteerd worden.

Gezamenlijk werk uitvoeren

Een ander risico is als een bedrijf samen met een concurrent werk uitvoert. De betonondernemingen zeggen toe dat alleen te doen als het niet anders kan. Ook moet dat worden gemeld aan de opdrachtgever. Als er zakelijke contacten tussen de concurrenten zijn, moet dat geregistreerd worden.

Toetreden tot sector

Het wordt eenvoudiger om toe te treden tot de betonmortelmarkt. Zo zal een betonmortelonderneming bij de verkoop van grond geen eisen stellen aan het toekomstige gebruik van deze locatie. Een concurrent kan hierdoor deze grond of de centrale kopen en gebruiken voor de eigen productie en verkoop van betonmortel.

De betonmortelbedrijven investeren in training en opleiding zodat alle medewerkers de wet- en regelgeving kennen en toepassen.

Verplichtingen

De verplichtingen gelden voor 10 jaar. ACM controleert of de betonmortelondernemingen zich aan hun toezeggingen houden en kan zo nodig direct handhaven met boetes.

 

Documenten

Besluit bindend verklaring toezeggingen in de betonmortelsector (PDF - 741.59 KB)