Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ontwerpbesluit administratieve volumeherleiding

Dit ontwerpbesluit vloeit voort uit het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van 11 december 2014. In dat besluit werd een tijdelijke administratieve volumeherleidingsfactor voor de periode van 1 januari 2015 tot 1 januari 2017 ingevoerd. Deze was noodzakelijk door een rechterlijke uitspraak over de toewijzing van netverliezen gas.

Waarom dit ontwerpbesluit?

ACM herstelt in dit ontwerpbesluit een omissie in het besluit van 11 december 2014. Daarin werd onder andere geregeld dat op 1 januari 2015 de standaardjaarverbruiken gas van kleinverbruikers aangepast werden op basis van de tijdelijk ingevoerde volumeherleidingsfactor. In het desbetreffende besluit is daarentegen het terug aanpassen van de standaardjaarverbruiken op 1 januari 2017 niet opgenomen. Dit zou nadelige consequenties voor de kleinverbruikers van gas hebben, omdat de hoogte van het standaardjaarverbruik invloed heeft op het maandelijks voorschotbedrag en op de jaarfactuur. Daarom wordt deze aanpassing alsnog geregeld via dit ontwerpbesluit.

De achtergrond hiervan is dat gas bij een hogere temperatuur een groter volume heeft, waardoor de hoeveelheid energie per volume-eenheid afneemt. Daarom is het van belang om bij het meten van gasverbruik rekening te houden met de omgevingstemperatuur van de gasmeter. De volumeherleidingsfactor wordt gebruikt om het gemeten gasverbruik  te corrigeren door rekening te houden met de gemiddelde omgevingstemperatuur van de gasmeter (15 graden). Dit maakt dat de kleinverbruiker gemiddeld nauwkeurig voor zijn gasverbruik wordt gefactureerd.

Zienswijze indienen?

U kunt een zienswijze indienen over het ontwerpbesluit als u belanghebbende bent. U heeft tot en met dinsdag 28 juni 2016 de tijd om schriftelijk een zienswijze in te dienen.

Stuur uw schriftelijke zienswijze per post op naar:
Autoriteit Consument & Markt
Directie Consumenten
Postbus 16326
2500 BH  Den Haag

en daarnaast ook per mail naar secretariaat [punt] DC [at] acm [punt] nl.

Meer weten over codes?

Wilt u meer weten over codes? Kijk dan op onze website.

Naar meer informatie over codes op de website van ACM 


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak