Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Defensie overtreedt Wet Markt en Overheid met ferryvluchten

Het ministerie van Defensie moet voortaan een betere kostenraming maken als ze een economische activiteit uitvoert. Dat blijkt uit een besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van een klacht van ondernemers die zogenaamde ‘ferryvluchten’ wilden uitvoeren.

Overvliegen van twee Fokker-vliegtuigen naar Peru

Het ministerie van Defensie had twee Fokker-vliegtuigen verkocht aan de marine van Peru. Deze toestellen moesten naar Peru worden overgevlogen – een zogenaamde ‘ferry-vlucht’. Peru vroeg een aantal Nederlandse ondernemers en het ministerie van Defensie om een offerte voor deze ferryvlucht. De opdracht werd verleend aan het ministerie van Defensie, onder andere vanwege de lagere kosten.

Oneerlijke concurrentie

ACM heeft beoordeeld of het ministerie volgens de wet Markt & Overheid heeft gehandeld. Het ministerie mag dit soort vluchten uitvoeren, maar moet dan wel alle kosten doorberekenen. ACM heeft gekeken of dat inderdaad het geval was. Daaruit blijkt dat vooral niet alle personeelskosten volledig zijn doorberekend. Op die manier heeft het ministerie oneerlijk geconcurreerd met de ondernemers. De ondernemers kunnen met het oordeel van ACM naar de rechter stappen om schadevergoeding te eisen.

 

Meer informatie over de Wet markt en overheid

 

Documenten

Defensie overtreedt Wet Markt en Overheid met ferryvluchten (PDF - 250.15 KB)