Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Last onder dwangsom Duinzigt onterechte kosten huurbemiddeling

De Autoiteit Consument & Markt (ACM) heeft een last onder dwangsom opgelegd aan Duinzigt Woonservices B.V. De reden is dat Duinzigt zich niet aan de regels voor huurbemiddeling heeft gehouden.

Verhuurmakelaars bemiddelen soms voor zowel de verhuurder als de huurder bij dezelfde woning. In zo’n situatie mag de verhuurder alleen bemiddelingskosten in rekening brengen bij de verhuurder. En niet bij de huurder.

ACM dwingt Duinzigt met deze maatregel om haar gedrag aan te passen. Huurders profiteren, want zij hoeven in bovenstaande situatie geen bemiddelingskosten meer te betalen.

Last onder dwangsom

In 2014 vond er onderzoek plaats naar de wijze waarop Duinzigt bemiddelingskosten in rekening bracht bij de huurder. Duinzigt kon toen aan ACM de toezegging doen haar praktijken aan te passen. Van die gelegenheid heeft zij geen gebruik gemaakt. ACM heeft daarom in januari 2015 een last onder dwangsom opgelegd om te voorkomen dat Duinzigt nog langer onterechte bemiddelingskosten in rekening zou brengen bij de huurder. ACM heeft de last uitgesteld omdat er ook een procedure bij de Hoge Raad was gestart over huurbemiddeling.

Uitspraak Hoge Raad

Op 16 oktober 2015 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan. Zij bevestigt dat wanneer een verhuurmakelaar een woning op zijn website plaatst, hij optreedt als bemiddelaar voor de verhuurder. De Hoge Raad benadrukt dat er dan geen bemiddelingskosten in rekening mogen worden gebracht bij de huurder. Duinzigt heeft inmiddels haar werkwijze aangepast.

Wilt u meer weten?

Veelgestelde vragen bij huurbemiddeling

Bent u consument? Kijk dan op de site van ConsuWijzer voor meer informatie.

Naar de site van ConsuWijzer voor meer informatie over huurbemiddeling

 

Documenten

Last onder dwangsom Duinzigt onterechte kosten huurbemiddeling (PDF - 301.36 KB)