Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Goedkeuring toerekeningssysteem loodsen 2016-2018

Wat heeft ACM besloten?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stemt in met het kostentoerekeningssysteem dat de loodsen op 3 juni 2015 bij ACM hebben ingediend. Het gaat om de periode 2016 tot en met 2018.

Wat is er veranderd?

Het nieuwe kostentoerekeningssysteem is een verlenging van het oude. De tekst van het nieuwe systeem is op een aantal onderdelen duidelijker gemaakt. Zo is bijvoorbeeld de beschrijving aangepast van hoe de uren moeten worden berekend waarin een loods “thuis beschikbaar is voor dienst”. Dit volgde uit een uitspraak van de hoogste rechter uit september 2013.

Achtergrond

Het kostentoerekeningssysteem bevat regels over hoe de kosten van de loodsen in Nederland moeten worden berekend. Dit zorgt ervoor dat alleen toegestane kostensoorten in de tarieven terecht komen. De reders betalen deze tarieven en rekenen deze weer door in hun tarieven. Deze kosten maken daardoor deel uit van de vervoerskosten van producten.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook