Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op klacht Helperi Kimm over bonuskaartsysteem Albert Heijn

Klacht van de heeer Helperi Kimm over bonuskaartsyssteem Albert Heijn wordt afgewezen, omdat het geen afspraak betreft tussen ondernemingen en geen misbruik machtspositie betreft.

In de oude binnenstad van Amsterdam bevinden zich verschillende vestigingen van Albert Heijn (hierna: AH). Andere supermarkten zijn er volgens de heer T. Helperi Kimm (hierna: klager) niet meer.
AH heeft een bonuskaartsysteem geïntroduceerd. De AH bonuskaart, die voor een ieder verkrijgbaar is, geeft toegang tot wekelijkse bonusaanbiedingen. Zonder deze kaart bestaat er geen recht op de bonusaanbiedingen. Wel kan in dat geval geprofiteerd worden van de 'gewone' wekelijkse aanbiedingen.
Klager stelt dat AH door het hanteren van bovengenoemd bonuskaartsysteem, handelt in strijd met de Mw.

Het door AH gehanteerde bonuskaartsysteem is geen afspraak tussen ondernemingen als bedoeld in artikel 6 Mw. Evenmin maakt AH misbruik van een economische machtspositie, aangezien het hanteren van het bonuskaartsysteem niet als misbruik in de zin van artikel 24 Mw kan worden aangeduid. De bonuskaart kan immers door een ieder worden verkregen. De vraag of AH een machtspositie inneemt op de relevante markt kan, nu van misbruik geen sprake is, in het midden blijven.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.