Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Bindende aanwijzing Stadsbank Gemeente Amsterdam

Sinds 1 juli 2014 gelden er nieuwe regels met betrekking tot pandbelening. De nieuwe Pandhuiswet regelt een maximale hoogte van de leenvergoeding van  9% per maand -  per 1 juli 2015 wordt dit maximaal 4,5% per maand – en een minimale lengte van de leentermijn van twee maanden. Ook regelt de wet welke informatie consumenten moeten ontvangen als zij een pandbeleningsovereenkomst aangaan. ACM is de autoriteit die toezicht houdt op de naleving van deze regels waarmee met name kwetsbare consumenten beter worden beschermd tegen zeer hoge rentes en onduidelijke overeenkomsten. De wet geldt voor alle partijen die pandbelening aanbieden, dus bijvoorbeeld ook voor juweliers die dit doen.

Een gevolg van de nieuwe regels is dat pandhuizen pas bij beëindiging van de pandbeleningsovereenkomst rente (de pandbeleningsvergoeding) mogen innen. Het gemeentelijke pandhuis van Amsterdam doet dit echter ook bij verlenging.. 

ACM wil voorkomen dan consumenten ten onrechte betalen en heeft op 9 januari 2015 besloten tot het geven van bindende aanwijzingen aan de Stadsbank van Amsterdam en de Gemeentelijke Kredietbank in Den Haag. In de aanwijzingen worden de gemeentes verplicht te regelen dat pas bij beëindigen van een overeenkomst van consumenten een betaling wordt geëist.

Meer informatie over de pandhuiswet

 

Documenten

Bindende aanwijzing Stadsbank Gemeente Amsterdam (PDF - 6.7 MB)