Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

KPN niet langer onder verscherpt toezicht

KPN staat niet langer onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Per 1 juli 2014 brengt ACM het toezicht op KPN terug naar regulier niveau. Het verscherpt toezicht was van kracht vanaf december 2011. Aanleiding daarvoor was KPN’s houding en gedrag dat aan de orde was in diverse dossiers die in 2011 speelden, waaronder de aanbestedingen overheidstelefonie 2006 (OT2006) en overheidstelefonie 2010 (OT2010). Het gedrag van KPN week op dat moment sterk af van de afspraken tussen KPN en ACM in het zogeheten Compliance Handvest uit april 2008. In dat handvest was geregeld hoe KPN zich richting toezichthouder ACM zou gedragen.

Sinds het instellen van het verscherpt toezicht heeft KPN verschillende maatregelen genomen om haar compliance – het aantoonbaar voldoen aan wet- en regelgeving – te verbeteren. In 2013 heeft KPN aan KPMG verzocht een onderzoek uit te voeren om een onafhankelijk beeld te krijgen van de effectiviteit van haar compliance organisatie. De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen het beeld van ACM dat de inspanningen van KPN hebben geleid tot duidelijke verbeteringen in de maatregelen die moeten zorgen dat KPN de wet- en regelgeving waar ACM toezicht op houdt goed naleeft.

KPN heeft verder laten zien zich constructief op te stellen richting ACM. Zo heeft zij recent haar juridische procedures tegen de boetes voor OT2006 en OT2010 gestaakt en heeft zij ACM toegezegd niet meer steevast publicatie van ACM-boetes aan te vechten. Dat komt de transparantie ten goede en leidt tot een vermindering van het aantal juridische procedures.

KPN heeft toegezegd haar compliance organisatie in de toekomst verder te verbeteren, aangegeven lessen te willen trekken uit het verleden en bereid te zijn om in de dagelijkse praktijk verder te werken aan een op vertrouwen gebaseerde toezichtrelatie. Als basis hiervoor zijn ACM en KPN een aangepast Compliance Handvest overeengekomen, ter vervanging van het Compliance Handvest uit 2008.

Zie ook