Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Schaarsterapportage nummers 2013

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beheert de nummervoorraad in Nederland. In de nummerplannen van het ministerie van Economische Zaken staat welk nummer voor welk doel mag worden gebruikt. Op basis hiervan kent ACM nummers toe en houdt ACM toezicht op het gebruik ervan.

Door middel van de jaarlijkse schaarsterapportage rapporteert ACM over de nummeruitgifte en geeft ACM een overzicht van de beschikbaarheid van nummers. Voor 2014 voorziet ACM geen schaarste in de totale nummerruimte of in specifieke bestemmingen van de nummerplannen.

097-nummers

Van de beschikbare 06-nummers is 90% toegekend. ACM verwacht voor de komende jaren geen tekorten aan 06-nummers, onder meer vanwege de bestemming van 097-nummers voor zogeheten mobiele datacommunicatietoepassingen (ook wel Machine to Machine-toepassingen genoemd).

Vanaf 1 juni 2014 is het verplicht om 097-nummers in gebruik te nemen voor mobiele datacommunicatietoepassingen. Voorbeelden daarvan zijn tablets, dongels, navigatiesystemen, alarmsystemen, slimme energiemeters en snoepautomaten. Dit soort apparaten heeft een sim-kaart en een telefoonnummer nodig om contact te maken met telecomnetwerken. Daarvoor mogen geen 06-nummers meer in gebruik worden genomen. 06-nummers zijn bedoeld voor mobiele telefonie. De bestemming van de 097-reeks voor mobiele datacommunicatietoepassingen zorgt ervoor dat 06-nummers minder snel op raken.

Telecomaanbieders moeten 097-nummers inzetten voor nieuwe contracten voor mobiele datacommunicatietoepassingen. Voor bestaande overeenkomsten hoeven telecomaanbieders niet om te nummeren naar 097-nummers. Ze hoeven een 06-nummer dus pas te wijzigen in een 097-nummer als ze met de consument of de zakelijke gebruiker een nieuwe overeenkomst aangaan of de oude overeenkomst verlengen.

Meer informatie

 

Documenten

Schaarsterapportage nummers 2013 (PDF - 448.81 KB)