Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tele2 moet verkeerd gebruik 06-nummers staken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) dwingt Tele2 om te zorgen dat het gebruik van 06-nummers voor andere doeleinden dan mobiele telefonie stopt. Hiermee wordt voorkomen dat deze nummers sneller opraken waardoor uiteindelijk langere nummers of andere nummerreeksen gebruikt moeten worden. Dat kan onduidelijk zijn voor bellers. Daarom legt ACM aan Tele2 een last onder dwangsom op van 25.000 euro per dag met een maximum van 250.000 euro.

ACM heeft vastgesteld dat aan Tele2 uitgegeven 06-nummers soms worden gebruikt door apparatuur op een vaste locatie ten behoeve van sms-verkeer met mobiele telefoons. Bijvoorbeeld voor sms-berichten tussen piloten en een computerserver met informatie over hun vertrektijden. Voor dit soort gebruik zijn andere nummers beschikbaar dan de bekende 06-nummers.

De 06-nummers die ACM uitgeeft zijn bedoeld voor mobiele telefonie. Een apparaat op een vaste locatie dat sms-verkeer onderhoudt met mobiele telefoons valt daar niet onder. Voor dit soort sms-diensten zijn 097-nummers beschikbaar. Deze 097-nummers zijn langer dan 06-nummers en worden ook wel Machine-To-Machine (M2M) nummers genoemd.

Henk Don, bestuurslid van ACM: “Het moet duidelijk zijn voor de beller welke diensten en kosten je kunt verwachten als je naar een bepaald nummer belt. 06-nummers zijn bedoeld voor mobiele telefonie en die duidelijkheid willen we zo houden.”

Tele2 heeft bezwaar aangetekend tegen de last onder dwangsom die zal gaan lopen na drie weken vanaf de beslissing op bezwaar.