Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Buma/Stemra zegt ACM toe meer keuze te bieden bij beheer auteursrechten

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra gaat meer keuze bieden aan componisten en tekstschrijvers voor het beheer van hun auteursrechten op muziek. Dat heeft Buma/Stemra de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toegezegd. Deze toezegging is gedaan naar aanleiding van een onderzoek van ACM naar mogelijk misbruik van een machtpositie door Buma/Stemra bij het beheer van auteursrechten.

Componisten en tekstschrijvers hebben Buma/Stemra nodig voor het innen van hun auteursrechtvergoedingen voor het spelen van hun werk op radio en televisie, maar bijvoorbeeld niet altijd voor internet. Buma/Stemra gaat uit van overdracht van auteursrechten in een soort alles-in-één-pakket. Er was geen eenvoudige procedure om een deel van de auteursrechten níet aan Buma/Stemra over te dragen. Daardoor hadden componisten en tekstschrijvers feitelijk weinig keuze en geen mogelijkheden om hun liedteksten of composities te verkopen op internet.

Op initiatief van ACM maakt Buma/Stemra het systeem voor het beheer van auteursrechten flexibeler, simpeler en toegankelijker voor componisten en tekstschrijvers. Componisten en tekstschrijvers krijgen meer keuze welke rechten ze bij Buma/Stemra willen onderbrengen. Op deze wijze komen er waarschijnlijk via het internet meer manieren om muziek te streamen en te downloaden. Hiervan profiteert niet alleen de componist of tekstschrijver, maar ook de luisteraar.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: ‘De toezegging van Buma/Stemra neemt mogelijke concurrentieproblemen direct weg en vergroot de kansen en keuzes voor componisten, tekstschrijvers én consumenten.’

Buma/Stemra gaat de komende tijd de nieuwe mogelijkheden voor het beheer van de auteursrechten onder andere via haar website en een symposium tijdens Eurosonic Noorderslag 2015 onder de aandacht van componisten en tekstschrijvers brengen. Ook komt er een rekenprogramma op het internet dat componisten en tekstschrijvers helpt bij hun beslissing om hun auteursrechten al dan niet volledig door Buma/Stemra te laten beheren. Componisten en tekstschrijvers kunnen nog dit jaar bepalen welke rechten ze bij Buma/Stemra onderbrengen.