Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM introduceert kwaliteitsnorm voor hoogspanning

De Autoriteit Consument & Markt heeft een norm voor spanningsdips in de hoogspanningsnetten geïntroduceerd. Vandaag publiceert de toezichthouder op onder meer de energiebranche het besluit over een codewijziging waarin vastgelegd wordt hoe vaak een spanningsdip in één jaar op een aansluiting in de hoogspanningsnetten mag voorkomen. Hoe dieper of langer een spanningsdip, hoe minder vaak deze mag voorkomen. Het besluit geldt met name voor klanten van de landelijke netbeheerder TenneT, dus industriële verbruikers en elektriciteitsproducenten.

Schade door spanningsdips

Spanningsdips zijn korte dalingen van de elektrische spanning die schade kunnen veroorzaken voor bedrijven. Door een spanningsdip kan gevoelige elektronische apparatuur beschadigd raken of uitgeschakeld worden. Het kost tijd en geld als een productieproces opnieuw gestart moet worden.

Betere informatie-uitwisseling

Met het besluit over de spanningsdips legt ACM ook afspraken vast over de informatie-uitwisseling tussen de netbeheerder en de klant na een spanningsdip. De informatie-uitwisseling geeft klanten duidelijkheid over de spanningskwaliteit en stimuleert netbeheerders actief te blijven werken aan een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Netbeheerders moeten ervoor zorgen dat er zo min mogelijk spanningsdips optreden in hun netten. Dit besluit verplicht netbeheerders ook om informatie over de oorzaken van spanningsdips te registreren: komt een spanningsdip door bijvoorbeeld een gebrekkig onderhouden net, door een blikseminslag of door de installatie van een klant?

Vervolg

In de toekomst zal de huidige inspanningsverplichting vervangen worden door een resultaatsverplichting. Een resultaatsverplichting geeft klanten namelijk meer duidelijkheid over welke aantallen spanningsdips zij maximaal op hun aansluiting kunnen verwachten.

Meer in deze zaak