Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tariefbesluit MDF Pair Bonding

ACM heeft het Tariefbesluit MDF Pair Bonding vastgesteld. 

KPN kan de bandbreedte van haar kopernetwerk verdubbelen door in de aansluiting bij de consument thuis de ongebruikte koperlijn te activeren. Het in gebruik nemen van die tweede koperlijn heet pair bonding. Andere aanbieders kunnen met KPN concurreren en ook zo’n snellere aansluiting afnemen en daarop diensten aanbieden aan consumenten.

Achtergrond

In 2011 heeft OPTA het marktanalysebesluit ontbundelde toegang op wholesaleniveau (ULL) vastgesteld. Andere marktpartijen kunnen door deze regulering toegang tot het aansluitnetwerk inkopen bij KPN en daarmee onder andere telefonie, internet en televisiediensten verkopen aan consumenten of aan andere dienstverleners.

Procedure

Dit besluit heeft ACM op 24 juli 2013 ter consultatie voorgelegd aan marktpartijen. Daarna heeft ACM op 11 november 2013 opmerkingen van de Europese Commissie ontvangen op het besluit. In het besluit geeft ACM aan wat het met de reacties van marktpartijen en de opmerkingen van de Europese Commissie heeft gedaan.

 

Documenten

Tariefbesluit MDF Pair Bonding (PDF - 841.03 KB)