Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Consultatie tariefbesluit MDF Pair Bonding

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceert het ontwerpbesluit met tariefplafonds voor de internettoegangsdienst MDF Pair Bonding van KPN.

Wat is pair bonding?

KPN kan de bandbreedte van haar kopernetwerk verdubbelen door in de aansluiting bij de consument thuis de ongebruikte koperlijn te activeren. Het in gebruik nemen van die tweede koperlijn heet pair bonding. Andere aanbieders kunnen met KPN concurreren en ook zo’n snellere aansluiting afnemen en daarop diensten aanbieden aan consumenten.

Toegang voor marktpartijen tot aansluitnetwerk KPN

In 2011 heeft OPTA het marktanalysebesluit ontbundelde toegang op wholesaleniveau (ULL) vastgesteld. Andere marktpartijen kunnen door deze regulering toegang tot het aansluitnetwerk inkopen bij KPN en daarmee onder andere telefonie, internet en televisiediensten verkopen aan consumenten of aan andere dienstverleners.

Reageren kan tot en met 4 september 2013

In het marktanalysebesluit staat ook de verplichting voor KPN om MDF Pair Bonding tegen gereguleerde tarieven te bieden. Deze tariefregulering is nodig om te voorkomen dat KPN te hoge tarieven rekent. In dit tariefbesluit heeft ACM deze verplichting nader uitgewerkt. Het besluit wordt nu in ontwerp ter consultatie voorgelegd aan marktpartijen. Zij hebben tot en met 4 september 2013 de gelegenheid om te reageren op de voorgestelde regulering.

 

Documenten

Consultatie tariefbesluit MDF Pair Bonding (PDF - 872.23 KB)