Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Reactie Henk Don: 'Genoeg zorgkeuze in Friesland'

In het NRC van 24 oktober jl. stellen Edtih Loozen, Erik Schut en Marco Varkevisser dat er in Friesland weinig te kiezen valt in de zorg door de concentratie tussen Achmea en De Friesland. Het klopt dat door de concentratie een speler wegvalt op de zorgverzekeringsmarkt. Er blijven echter voldoende keuzemogelijkheden over voor de Friese verzekerden, aldus Henk Don, bestuurslid van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Volgens de auteurs is het grootste probleem van de goedkeuring voor de concentratie dat er een luis in de pels wegvalt. Inderdaad, het verdwijnen van een kleine speler kan grote gevolgen hebben, zeker als deze speler een belangrijke aanjager is van de concurrentie. Echter, in de Friesland-Achmeazaak heeft de NMa, na onderzoek onder verzekeraars en zorgaanbieders, niet kunnen vaststellen dat De Friesland een aanjagende rol voor de concurrentie vervult op de landelijke zorgverzekeringsmarkt. De auteurs noemen zelfs een andere speler: DSW. Het onderzoek van de NMa wijst bovendien uit dat er na de fusie voldoende spelers over blijven om Achmea-De Friesland scherp te houden. De Friesland zal niet in staat zijn haar premie te verhogen of de kwaliteit van de ingekochte zorg te verlagen zonder dat zij hierdoor klanten verliest. Doet zij dit wel, dan  springen de andere grote zorgverzekeraars hier meteen op in door verzekerden naar zich toe te trekken. De NMa verwacht daarom geen nadelige gevolgen door de concentratie voor de patiĆ«nt of verzekerde.

Een ander punt waar de auteurs zich zorgen over maken, is of de goedkeuring van de fusie niet leidt tot een ongewenst domino-effect. Hierdoor zouden er maar vier landelijke verzekeraars overblijven waardoor de concurrentie wordt beperkt. Het door de auteurs genoemde domino-effect is niet meer dan een slag in de lucht, het is maar de vraag of dit scenario zich daadwerkelijk gaat voordoen. De NMa heeft hier geen aanwijzingen voor en kan geen rekening houden met fusies die er (nog) niet zijn. Voor toekomstige concentraties tussen verzekeraars geldt: iedere zaak staat op zich en is maatwerk.