Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Beldico vs Nutricia & Friesche Vlag

Beldico, producent van spenen en kunststof wegwerpzuigelingenflessen, maakte bezwaar tegen de afwijzing van haar klacht tegen voedingsbedrijf Nutricia en zuivelbedrijf Friesche Vlag (nauwkeuriger: Friesland Nutrition). Beldico stelt dat genoemde ondernemingen oneerlijke concurrentie bedrijven doordat zij beneden de kostprijs zuigelingenflessen en spenen aan Nederlandse ziekenhuizen leveren. Aangezien de klacht geen betrekking heeft op overeenkomsten of afstemming tussen Nutricia en Friesland Nutrition, is alleen de vraag of sprake is van misbruik van een machtspositie (artikel 24 Mw) aan de orde. De door Nutricia en Friesland Nutrition geleverde flessen en spenen dienen uitsluitend als verpakkings- en promotiemateriaal bij het aanbieden van zuigelingenvoeding aan ziekenhuizen. Kennelijk is er geen sprake van dat Nutricia en Friesland Nutrition het aanbieden van glazen flessen en spenen, hetgeen zij al 25 jaar doen, als doel op zich zien of erop uit zijn de fabrikanten daarvan en van eventuele substituutproducten te beconcurreren of zelfs te verdringen. Daarenboven zijn Nutricia en Friesland Nutrition, daar zij de door hen als verpakkings- en promotiemateriaal gebruikte flessen en spenen niet zelf produceren maar inkopen, afhankelijk van toeleveranciers die hun producten ook direct aan ziekenhuizen en andere afnemers van zuigelingenvoeding kunnen leveren. In die situatie is het voor Nutricia en Friesland Nutrition objectief gezien niet mogelijk een machtspositie op de markt voor zuigelingenflessen en spenen in te nemen of te verwerven. Tenslotte is er geen reden om een onderzoek in te stellen naar mogelijk misbruik van een machtspositie op de markt voor zuigelingenvoeding, aangezien (1) het niet aanstonds duidelijk is of de betrokken geografische markt tot Nederland beperkt is en (2) het niet aannemelijk is dat de betrokken gedragingen gekwalificeerd kunnen worden als een toepassing van predatory pricing. De d-g NMa concludeert aldus dat er geen sprake is van misbruik van een machtspositie en verklaart het bezwaar ongegrond.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.