Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: netbeheerders moeten meer doen om huidige spanningskwaliteit te waarborgen

Elektriciteitsnetbeheerders moeten meer doen op het gebied van spanningskwaliteit, zo blijkt uit onderzoek van de NMa. Onder spanningskwaliteit wordt onder andere verstaan de hoogte van de spanning, de grenzen waarbinnen spanning mag variƫren, hoe snel en in welke mate de variatie mag plaatsvinden en spanningsdips. Slechte spanningkwaliteit kan leiden tot het uitvallen van apparatuur waardoor bedrijfsprocessen verstoord raken. Dat leidt tot economische schade.

Het onderzoek geeft aan dat netbeheerders op meer punten in het net zouden moeten meten om een betrouwbaarder beeld van de ontwikkeling van de spanningskwaliteit te kunnen geven. Ook zouden er aanvullende normen ontwikkeld moeten worden voor bijvoorbeeld spanningsdips in de zogenoemde middenspanningsnetten. Daarnaast zouden netbeheerders transparanter over hun spanningskwaliteit moeten zijn. Ten slotte zouden netbeheerders meer inzicht moeten verschaffen over de impact van speciale projecten zoals NorNed, BritNed, condensatorbatterijen, en ondergrondse kabels.

De NMa zal de netbeheerders de opdracht geven om de gesignaleerde tekortkomingen op te lossen en een wijziging van de technische voorwaarden voor te stellen.