Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ontwerp codebesluit tussenoplossing profielallocatie

Dit ontwerpbesluit wijzigt verschillende voorwaarden rond het samenstellen en uitwisselen van meetgegevens door de regionale netbeheerders en TenneT. Daarmee wordt de allocatie van elektriciteit nauwkeuriger. De allocatie is de toewijzing van de hoeveelheid elektriciteit die via het netwerk met een aangeslotene is uitgewisseld.

Het samenstellen van deze gegevens gebeurt nu op basis van standaard profielcategorie├źn. Deze profielen zijn opgebouwd uit jaarlijks vooraf opgestelde schattingen van het standaardverbruik. Dit zijn statische gegevens en een benadering van de werkelijkheid. Afgelopen jaren maakte decentrale invoeding een grote groei door. Ook hebben de meeste aansluitingen een op afstand uitleesbare meetinrichting. Op dit moment is er nog geen wettelijke basis voor de netbeheerders om deze meters voor de allocatie collectief uit te lezen.

Dit ontwerpbesluit stelt een tussenoplossing vast, die beter rekening houdt met decentrale invoeding. Deze oplossing houdt in dat het proces van het samenstellen en uitwisselen van meetgegevens dagelijks en per netgebied wordt uitgevoerd. En dat zowel meetgegevens van afname als van invoeding worden gebruikt. Hierdoor wordt de allocatie nauwkeuriger doordat het beter rekening houdt met de sterk wisselende hoeveelheid decentrale invoeding.

Kan ik een zienswijze indienen over het ontwerpbesluit?

U kunt een zienswijze indienen over het ontwerpbesluit als u belanghebbende bent. Vanaf de dag van publicatie van de kennisgeving in de Staatscourant heeft u precies 6 weken de tijd om schriftelijk een zienswijze in te dienen. ACM biedt ook de gelegenheid om uw zienswijze mondeling te geven.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

 

Documenten

Ontwerp codebesluit tussenoplossing profielallocatie (PDF - 232.21 KB)
 

Meer in deze zaak