Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Codewijzigingsvoorstel profielallocatie

Netbeheer Nederland heeft een voorstel bij de ACM ingediend voor het wijzigen van de Informatiecode elektriciteit en gas, de Netcode, de Meetcode en Begrippenlijst elektriciteit.

Het codewijzigingsvoorstel gaat over het proces van het samenstellen en het uitwisselen van meetgegevens door de regionale netbeheerders en TenneT. Het samenstellen van deze gegevens vindt nu plaats aan de hand van profielen die aan de hand van standaardjaarafname en -invoeding worden vastgesteld. Dit zijn statische gegevens en zijn dan ook een benadering van de werkelijkheid.

Afgelopen jaren maakte decentrale invoeding een grote groei door en zijn de meeste aansluitingen van een slimme meter voorzien. Er bestaat nog geen wettelijke basis voor de netbeheerders om deze meters collectief uit te lezen. Dit is wel voorzien in de nieuwe energiewet, alleen is het niet duidelijk wanneer die van kracht wordt. Daarom komt Netbeheer Nederland met dit codewijzigingsvoorstel als tussenoplossing.

Deze tussenoplossing is volgens Netbeheer Nederland nauwkeuriger omdat die meer rekening houdt met decentrale invoeding, frequenter en per netgebied plaatsvindt in plaats van landelijk. Daarnaast zijn de verschillende bepalingen voor dit proces verspreid over de Netcode elektriciteit en de Informatiecode elektriciteit en gas. Met dit voorstel wordt dit samengevoegd in de Netcode.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

 

Documenten

Codewijzigingsvoorstel tussenoplossing profielallocatie (PDF - 7.6 MB)