Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Melding nieuwe passagiersdienst per spoor door QBuzz – Amsterdam-Eindhoven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 8 juni 2023 een melding ontvangen van QBuzz, dat van plan is om vanaf 1 januari 2027 een passagiersdienst per spoor tussen Amsterdam en Eindhoven aan te bieden. Dit betreft een treindienst zonder concessie, ook wel opentoegangsdienst genoemd.

Frequentie en stops

Het gaat om 2 ritten per uur per richting (afhankelijk van dagsoort ca. 60 tot 80 ritten per dag).

De treinen stoppen op Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel, Amsterdam Bijlmer ArenA, Utrecht Centraal, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven Centraal.

Kader voor opentoegangsdiensten

Treinvervoerders mogen opentoegangsdiensten aanbieden zolang deze diensten het economisch evenwicht van een concessie niet in gevaar brengen. Treinvervoerders die opentoegangsdiensten willen gaan aanbieden moeten dit melden, waarna de ACM de melding publiceert. Belanghebbenden (concessiehouders en concessieverleners) kunnen de ACM binnen een maand na de melding vragen om te onderzoeken of het economisch evenwicht in gevaar komt, als zij hier voldoende aanwijzingen voor hebben.

Aanvragen van een analyse door de ACM

Mocht u als betrokken concessieverlener, betrokken concessiehouder, infrastructuurbeheerder of andere belanghebbende bevoegde autoriteit (artikel 11, lid 2, onder b, Richtlijn 2012/34/EU) aanwijzingen hebben dat de voorgenomen treindienst het economisch evenwicht van één of meer betrokken concessies in gevaar brengt, dan kunt u de ACM vragen dit te onderzoeken. Deze aanvraag moet voldoen aan artikel 7 van Uitvoeringsverordening (EU) 2018/1795.

U kunt uw aanvraag tot en met 8 juli 2023 per e-mail versturen naar opentoegang [at] acm [punt] nl.

 

Documenten

Kennisgeving geplande nieuwe passagiersdienst - QBuzz – Amsterdam-Eindhoven (PDF - 159.57 KB)