Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

KPN en APG mogen een joint-venture oprichten voor aanleg glasvezel

Telecommaatschappij KPN mag samen met pensioenbeheerder APG een joint-venture oprichten voor de aanleg van glasvezel. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. APG is beheerder van pensioenfondsen, onder andere van het ABP en doet investeringen om de pensioenaanspraken te dekken. KPN en APG hebben geen overlap in activiteiten. De oprichting van de joint-venture zal de concurrentie bij de aanleg en het beheer van glasvezelnetwerken in Nederland niet verminderen.

De joint-venture gaat glasvezelnetwerken aanleggen naar huishoudens en bedrijven in gebieden waar KPN nog geen glasvezelnetwerk heeft liggen. KPN wordt hoofdgebruiker van deze netwerken, maar ook andere telecomaanbieders krijgen toegang.

Aanleg en toegang tot glasvezelnetwerk

De ACM juicht toe dat het toekomstige netwerk van de nieuwe joint-venture open staat voor aanbieders van digitale diensten. De ACM gaat ervan uit dat dit op basis van volledig gelijkwaardige en concurrerende voorwaarden gebeurd. Op die manier hebben consumenten en bedrijven zo veel mogelijk keuze.

Verschillende concurrenten hebben tijdens de beoordeling van de melding van de joint-venture hun zorgen geuit over de concurrentieproblemen bij de aanleg en toegang tot glasvezel. De ACM heeft onlangs een update van de marktstudie naar de uitrol van glasvezel uitgebracht. Daarin staan ook mogelijke oplossingen om de uitrol verder te stimuleren. De ACM onderzoekt daarnaast of regulering van telecomnetwerken noodzakelijk en gewenst is om de concurrentie te waarborgen. Ook houdt de ACM een vinger aan de pols bij de aanleg en exploitatie van glasvezelnetwerken.

ACM, concurrentie en de digitale economie

De ACM heeft extra aandacht voor de voor- en nadelen van de digitale economie. Een goed werkende en landelijk dekkende glasvezelinfrastructuur is van groot belang voor de ontwikkeling van de digitale economie. Daarom zijn investeringen in netwerken van groot belang. Concurrentie zorgt daarbij voor een scherpe prijs, goede kwaliteit en innovatie.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

Het is bij elke fusie of overname de vraag of direct na de transactie en in de toekomst nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat een product voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of de bedrijven mogen fuseren. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.

 

Documenten

Goedkeuring van de concentratie tussen KPN B.V. en Drepana Investments Holding B.V. (PDF - 319.48 KB)